ANNONS

kabelbrott begränsningsslinga robotgräsklippareIbland inträffar det och då alltid vid sämsta möjliga tillfälle; avbrott på begränsningsslingan.

Och nästan alltid är det den mänskliga faktorn som är orsaken.

Det är flera frågor på Forumet som tar upp detta och här följer några tips och råd om hur du undviker kabelbrott och hur du felsöker och lagar.


Hur driftsäker din robotgräsklippare kommer att bli beror mycket på hur noggrann du varit vid installationen av begränsningsslingan och ev. guidelina.

Vid installationen bör du

  • planera din installation så att du får så få skarvar som möjligt, helst inte någon
  • följa de avstånd som tillverkaren anger till fasta föremål, rabatter och marktegel
  • endast använda den speciella begränsningstråd/guidelina som är till för robotgräsklippare, den tål både sol och fukt på ett helt annat sätt än annan ledningstråd
  • endast använda skarvklipps som är avsedda för ligga i marken, dessa klipps innehåller en silikonliknande massa
  • göra en ritning över din trädgård men begränsningsslingan och ev guideline utritad och tydligt markera var dina skarvar är

 

När du sedan går ut med spaden i trädgården gäller det att tänka en gång extra innan du sätter den i jorden!

Man bör alltid ha 2-3 extra skarvklipps hemma då du kan vara säker på att butiken är stängd när du väl behöver dessa.

 

Felsökning av kabelbrott på begränsningsslingan

Det är inte alltid man direkt kan lokalisera var kabelbrottet inträffat då det kanske är en dålig skarv som är orsaken. Det kan också vara så att efter vintern har marken rört lite på sig och någon sten klämt av tråden, händer som väl är bara i sällsynta fall.

Det finns instrument, kabelavbrottstestare, som man kan använda för felsökning. En liten tongenerator ansluts till tråden och en jordad punkt, sedan följer man tråden med ett pennliknande verktyg och lyssnar efter signalen. Finns bl a att köpa hos din återförsäljare.

kabelavbrottstestare begränsningsslinga robotgräsklippare 

 

Har man en guidelina i sin installation kan man koppla bort den ena anslutningen till begränsningsslingan och i stället ansluta guidelinan där, då borde man veta på vilken del av slingan som avbrottet är.

Nästa steg, om man saknar kabelavbrottstestare, är att använda den så kallade intervallhalveringsmetoden som beskrivs i ett inlägg på Forumet.

Läs också på Forumet om varför du ska köpa den dyrare tråden avsedd för robotgräsklippare

 

 

 

Prenumerera på nyhetsbrev

ANNONS

Go to top