ANNONS

vinterförvaring robotgräsklippare husqvarna automowerNu är snart årets gräsklipparsäsong slut i större delen av landet och förhoppningsvis kan du se tillbaka på en problemfri sommar med din robotgräsklippare. Sommaren 2018 går till historien som en av de torraste sedan mätningar startade och många gräsmattor i södra Sverige bär fortfarande spår av detta.

För att nästa säsong ska bli minst lika bra är det några saker du ska tänka på inför och under vinterförvaringen.

 

Trädgården

Om din robotgräsklippare har haft svårt att klippa vissa områden kan en åtgärd vara att flytta buskar, lägga igen del av eller hela rabatter. Dessa åtgårder kan vara lämpliga att göra på hösten. På senvintern i februari/mars kan det vara läge att beskära buskar som blivit för stora eller spretiga så att roboten kan ta sig fram lättare. Har skalet till din robot blivit väldigt repigt kan en åtgärd vara att göra fler öar runt träd och buskar, ett arbete som man kan spara till våren.

Robotgräsklipparen

vinterforvaring robotgräsklippare husqvarna automowervinterforvaring robotgräsklippare husqvarna automower

Innan du ställer undan robotgräsklipparen bör du märka upp alla trådar som är anslutna till laddstationen om du inte gjorde det i samband med installationen. Använd de medföljande etiketterna eller skapa egna. Det är annars lätt att förväxla trådarna till våren med konstiga fel som följd. Kontrollera även att den gröna lampan i laddstationen lyser innan du lossar trådarna, då vet du att begränsningsslingan är hel inför vintern. OBS! Gå eller stå inte på plattan till laddstationen. Den innehåller en antenn som gör att klipparen kan hitta laddstationen samt används då klipparen ska gå de sista metrarna och docka.

OM du låter laddstationen stå kvar ute över vintern ska den vara ansluten till nätspänningen så att kretskortet hålls varm och därmed kan hålla fukt borta. Men det kan bli lite svårt att underhållsladda robotgräsklipparen då det inte bör ske vid minusgrader.

vinterförvaring robotgräsklippare husqvarna automowerStoppa in trådändarna i en plastpåse eller PET-flaska så att anslutningskontakterna hålls torra, då undviker du att dessa oxiderar. Använder du plastpåse bör denna tillslutas ordentligt med t ex isoleringstejp. Om du använder en plastflaska som fästs upp-och-ner kan man göra en skåra i korken för trådarna.

 

 


På hösten brukar återförsäljare erbjuda service och vinterförvaring. Har du märkt att klippare går allt kortare tider är det dags för batteribyte och då är det läge att samtidigt göra service och låta klipparen få programvaran uppdaterad. Räkna med att verkstaden även vill byta ut några slitdelar som blivit dåliga. Efter vintern får du tillbaka en ren robotgräsklippare som nästan känns som ny! I juni är det lite svårare att få tillbaka klipparen dagen efter från verkstaden om det strular ...

 

vinterförvaring robotgräsklippare husqvarna automowerOm du inte ska lämna in robotgräsklippren på service bör du gör rent den, men var inte för nitisk. Gör klipparen fri från höstlöv på hjulen och gräs under skalet. Använd diskborste, spruta ALDRIG vatten direkt under skalet. Ta inte bort skalet om du inte säkert vet vad du gör. Ett vanligt fel på våren när klipparen inte vill gå är att man skruvat (AM 220 AC m fl) så att magneten i en krocksensor vridit sig eller att det uppstått något fel på mikrobrytaren till stoppknappen. Bättre att låta skalet sitta kvar och rengöra där man kommer åt.

vinterförvaring robotgräsklippare husqvarna automowerFörvara robotgräsklipparen (och laddstationen) frostfritt under vintern. Byt knivarna så att den är startberedd och framför allt; underhållsladda robotgräsklipparen ett par tre gånger under vinterhalvåret. Med dessa enkla åtgärder har du skapat goda förutsättningar för att även nästa säsong ska bli fri från manuell gräsklippning.

 

 

Prenumerera på nyhetsbrev

ANNONS

Go to top