Det är inte lätt att förstå alla kryptiska bokstäver i modellbeteckningarna för robotgräsklipparna från Husqvarna.

Vad betyder förkortningarna på Husqvarna Automowers®?

Nedan har vi listat de vanligaste förkortningarna och modellbeteckningarna för Husqvarnas robotgräsklippare.

Husqvarna Automower® 410XE NERA

Automower® har nästan blivit synonymt för robotgräsklippare. Husqvarna har sedan 1995 tillverkat robotgräsklippare och ordet mower kommer från engelskan och betyder gräsklippare eller slåttermaskin. Fritt översatt skulle det då blir automatisk gräsklippare. Ofta ser man det dock felstavat som automover vilket då skulle betyda automatisk flyttfirma

410 anger två saker, den första siffran (4) anger att det är en produkt mellan hobby (3) och professionellt (5). De avslutande två siffrorna (10) anger kapaciteten som i det här fallet betyder 1000 m². Är beteckningen 315 har klipparen högre kapacitet (1500 m²) men är avsedd får något enklare förhållande (3).

X anger att det är en robotgräsklippare i Husqvarnas koncept som kallas X-line. Dessa robotgräsklippare är utrustade med Automower® Connect för att ha full kontroll över klipparen via en app i smartphonen, LED-strålkastare samt har GPS-stödd navigering. Stödet för GPS gör även att roboten larmar om den blir stulen och visar då på en karta var den befinner sig. OBS! GPS-stödet ersätter inte kravet på begränsningsslinga.

E betyder att robotklipparen är utrustad med det som Husqvarna kallar EdgeCut vilket ska minimera behovet av att trimma gräsmattans kanter. Detta är möjligt genom att robotgräsklipparen utrustats men en extra knivdisk som sitter långt bak på klipparen. Denna nyhet presenteras i mars 2024.

NERA anger att roboten har stöd för installation utan begränsningskabel. För att detta ska vara möjligt krävs att man komplettera med en HUSQVARNA EPOS™ Referensstation. Denna referensstation kommunicerar med roboten och gör det möjligt för roboten att hålla sig innanför de virtuella begränsningar för arbetsområdet som man själv ställer in via appDrive.

AWD är beteckningen för de midjestyrda modellerna med drift på alla fyra hjulen, All Wheel Drive