När begränsningsslingan skarvas eller lagas med kvalitétsskarvdon från 3M får man en fuktsäker skarv som tål att ligga i fuktig mark i många år. Vi visar här hur du genomför skarvningen med skarvdon som är originaltillbehör till robotgräsklippare från Husqvarna.

Skarvdonet

Skarvdon

 

Kvalitétsskarvdon från 3M består av två delar. En silikonfylld vit del och en blå hylsa med en metallklämma i. Det är silikonet som håller fukten borta och metallklämman som ska tränga in i isoleringsplasten på trådarna och skapa kontakt mellan trådarna. Skarvdonet har plats för tre trådar då skarvdonet även används för att ansluta guidelinan till begränsningsslingan.

Det är samma skarvdon som används för att förlänga och laga guidelinan.

Så här används skarvdonet

Kabeländarna ska inte skalas utan endast klippas jämna. Klipp bort metalltråd som inte har någon isolerande plasthölje.

Skarvdon begränsningsslinga

För in kabeländarna i två av hålen och var noga att de kommer ända ner i botten på skarvdonet. På baksidan av skarvdonet ser man man hur långt in i skarvdonet trådarna är.

Skarvdon begränsningsslinga

Det viktigaste momentet är när man pressar den blå hylsan med en tång eller polygrip. Var noga med att trådändarna är fixerade i botten på skarvdonet och tryck den blå hylsan rakt ner och ända ner i botten på skarvdonet. Tryck hårt och bestämt.

Skarvdon begränsningsslinga

Om skarven är välgjort är den blå hylsan helt i skarvdonet och sitter rakt. Trådändarna är i botten på skarvdonet. Nu har du en fuktsäker skarvning som förmodligen inte kommer att ge några framtida problem.

Har man t ex grävt av begränsningstråden är det nästan omöjligt att dra ihop tråden så att man kan skarva ihop den med ett skarvdon. Tänk på att metalltråden blir lite kortare på vintern och då riskerar skarvningen att gå sönder om tråden är mycket sträckt.

Använd i stället två skarvdon och 30 cm ny tråd som skarvas i. Efter genomförd skarvning viks skarvdonen ut från slingan och trycks ner i en skåra i jorden som man lätt gör med en kniv.

Ha alltid några extra skarvdon hemma så att du kan göra en säker skarvning om det behövs. Provisoriska skarvningar tenderar till att bli permanenta och efter något år blinkar lampan i laddstationen och indikerar avbrott på begränsningskabeln.

Köp 10 originalskarvdon från 3M för 119 kr (ord.pris 139 kr) inklusive frakt. Till RobotklipparKnivar.se

Ange rabattkoden robotklippare.nu i kassan eller enklast tryck på knappen så läggs 1 paket med 10 skarvdon i varukorgen och rabattkoden anges automatiskt. Bara att fylla i adressen och betala.