Allt om robotgräsklippare Forum Robotgräsklippare Husqvarna Automower® Signalproblem Blå blinkande lampa men ändå hel slinga!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • NiclasNiclas
  Deltagare
  Antal inlägg: 4

  Hej!
  Har en automower 430X som fungerar klockrent, gör ett väldigt bra jobb.
  Här om veckan så slutade den att jobba och indikerade slingfel.
  Kabeln är nedfräst och inte synlig i dagen och har fungerat perfekt tills nu.

  Kommunen har varit på plats och bytt ut ledningar och trots att jag markerat att det går en gränskabel här så lyckades man skada den på fem olika ställen. Lagade dessa med husqvarnas skarvdon och klipparen kom till liv igen.
  Här om dagen larmade klipparen om samma fel igen. Det visade sig att, ja ni vet vem, har varit på plats igen för att finjustera de ytor som man tidigare grävt på och som ett brev på posten så kom felet tillbaka.
  Jag har använt en professionell kabelsökare med sändare och mottagare för att leta avbrotten. Kabelsökaren säger att slingan är intakt, men laddstationen blinkar fortfarande blått.
  Jag har kontrollerat att funktionen i laddstationen fortfarande är intakt med att koppla en kabel direkt mellan AL och AR på laddstationen och får då en grön lampa.

  Det jag inte vet men börjar misstänka är om antalet skarvningar på kabeln ändrar motståndet i kabeln så pass att laddstationen upplever det som ett avbrott?
  Kabelsökaren säger att kabeln är en intakt slinga men laddstationen blinkar blått.

  Är det någon som har erfarenhet av detta eller en teori?

  Mvh Niclas Malmborg

  BimmeBimme
  Deltagare
  Antal inlägg: 18

  Jag har haft liknande fel då det varit dåliga lagningar. Dvs den har kontakt, men motståndet är för högt.
  Jag brukar köra budgetlösning på begränsningskabel med vanlig elkabel och lödar ihop kabeln då den går av. Tyvärr innebär lödningen att det blir metallisk korrosion som gör skarven svag. (Detta händer även mellan husqvarna orginal anslutningsbleck till laddstationen).
  Men jag har massor av lagningar, så det är nog inte antalet som ställer till problem, utan snarare kvalitén på lagningen.

  sickansickan
  Deltagare
  Antal inlägg: 35

  Efter din beskrivning kan om vad som orsakat felen tror jag att du ska undvika att hitta fler avbrott. Om du ska framtidssäkra slingan bör du byta ut den delen av slingan där den kan vara skadad. Tror tyvärr att efter det att du lagat slingan så kommer det nya …

  NiclasNiclas
  Deltagare
  Antal inlägg: 4

  Ok!
  Men ändå… kan förstå att äldre lagningar kan börja att oxidera.
  Men detta är fem nya lagningar med husqvarnas egna prylar!

  NiclasNiclas
  Deltagare
  Antal inlägg: 4

  Nu är delen med alla nya skarvar som grävaren orsakat utbytt mot en ny och nedfräst kabel av Husqvarna kvalitet.
  Problemet kvarstår dock, laddstationen godkänner inte slingan trots att den är intakt enligt kabelsökaren.
  Gjorde om en guidkabel till begränsningsslinga så klipparen jobbar på drygt halva området nu.

  NiclasNiclas
  Deltagare
  Antal inlägg: 4

  Problemet löst!
  Mycket märkligt problem. Jag hittade en skada till på kabeln, som grannen faktiskt orsakat. Trots kontakt med kabelsökaren så ville inte klipparen godkänna slingan. Det jag tror är att kabeln i denna den senaste skadan inte var helt av utan bara söndersträckt till X antal %. Tillräckligt för att bastationen inte ville godkänna signalen som hel slinga. En ny skarv och automowern är åter i drift till 100%.

  bjorkenbjorken
  Deltagare
  Antal inlägg: 106

  Skam den som ger sig. Skönt att det löste sig. Och att du vet vem den skyldige är 😉

  expat747expat747
  Deltagare
  Antal inlägg: 2

  Hej. Har läst denna tråd och många andra men kommer inte vidare nu. Lampan blinkar blått hela tiden. Har tre lagningar men stark signal runt hela slingan. Kopplar jag en två meters tråd mellan vänster och höger får jag grön lampa så nu vet jag inte hur jag ska gå vidare. Någon som har ytterligare tips?

  expat747expat747
  Deltagare
  Antal inlägg: 2

  Hittade felet. En märla precis brevid an lagning nära stationen hade skadat kabeln. Det var för nära stationen så jag hade hoppat över det stycket.

  RobomanRoboman
  Deltagare
  Antal inlägg: 2

  Hej,

  Även jag har åkt på detta nu med en Gardena R160. Lampan i stationen blinkar grönt vilket innebär att det saknas förbindelse.

  För att felsöka detta har jag plockat fram kabelbrotts finnaren från Biltema men jag kom inte så långt här. Redan när man kontrollerar kopplingen mellan vänster, höger och guide så säger den att det finns kontakt. Jag provar skrapa ytorna på kontakterna i stationen och även lägga lite 5-56 men det gör ingen skillnad.

  Tar en 20 cm begränsningskabel och kopplar direkt mellan vänster och höger pol och då anger den slingan som OK(grön).

  Efter som testaren säger att det finns kontakt så lär jag inte kunna hitta brottet genom att använda sökare tyvärr.

  Efter lite switchande fram och tillbaka på stationen så kommer jag fram till att det är vänster sida(den längsta såklart) om guide kabeln som har problem.

  Kabeln installeras för ca 5-6 år sen och den märlades huvudsakligen på plats. Vissa ställen har den dock inte blivit överväxt på så här har plastet sprukickgt(UV). Jag lagade de platser jag kunde finns för några veckor sen, närmare bestämt 2 på begränsningskabeln och 2 på vänstra slingan(vänsta som inte längre fungerar). För att laga har jag huvudsakligen använt gardenas egna skarvar, d.v.s 2 karvar och en kabelstump. I början hände det att jag lagade 1 eller 2 ställen genom att lödda med krympslang.

  Så frågan är nu hur man hittar var felet faktiskt finns? Sträckan som behöver felsökas är säkert över 100 meter, tomten är totalt 1200 m2 minus huset på 150m2.

  Jag misstänker att man kan mäta motståndet i linan, det betyder såfall att man får gräva upp den på olika platser, skarva kabeln för att mäta motståndet och fortsätta så tills man hittar rätt? Men exakt hur går man tillväga? Misstänker att man behöver special multimeter eller en riktigt lång kabel för en av probsen?

  Det finns såklart en uppenbar risk att någon av de 2 skarvar som lagades på slingen inte blev helt korrekt. Men jag är noga när jag pressar dem så att kablarna verkligen når hela vägen ner.

  Förslag?

  MVH

   

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.