Med en korrekt installerad robotklippare behöver man inte tänka på gräset, vare sig man är hemma eller bortrest. Gräsmattan kommer att bli tätare och starkare när gräset klipps ofta vilket även håller mossan borta.

Varför ska man ha en robotklippare?

Med en korrekt installerad robotklippare behöver man inte tänka på gräset, vare sig man är hemma eller bortrest. Gräsmattan kommer att bli tätare och starkare när gräset klipps ofta vilket även håller mossan borta.

När är det olämpligt med robotklippare?

Det är få klippare som klarar trädgårdar som är väldigt kuperade, mer än 50% lutning, likaså har klipparna svårt att klippa långa passager som är smalare än 1,5 m.

Om trädgården innehåller flera delar isolerade från varandra så att klipparen inte själv kan nå alla områden måste klipparen flyttas mellan områdena manuellt. Gångar belagda med plattor eller marktegel kan klipparen enkel passera över till nästa område.

Om trädgården innehåller ytliga rötter och mycket kottar från gran och tall så förbrukar klipparen många knivar.

Vad ska man tänka på när man väljer robotklippare?

  • Välj en klippare som klarar din storlek på trädgård.
  • Välj en som laddar automatiskt, annars blir det ingen robot!
  • Välj en där klipptiderna kan programmeras, både vilka dagar och vilka tider den ska klippa.
  • Vill du kunna köra klipparen på nätterna och/eller vill behålla dina goda grannar bör du välja en klippare som inte låter så mycket.
  • Välj en modell med stöldskydd så att den blir obrukbar utan PIN-kod.
  • Gå runt i kvarteret och titta och lyssna på de robotklippparna som är igång, de börjar bli alltmer vanliga. Prata även med ägarna och låt dem dela med sig av sina erfarenheter. De både gillar det och har tid för det!

Kan man installera klipparen själv?

Alla klippare anpassade för villaträdgårdar är relativt enkla att installera själv. Planerar man sin installation tar det 2-3 timmar innan klipparen kan göra sin premiärtur.

Vad ska man tänka på när den är installerad och klar?

Det du behöver vara noggrann med är att det inte ligger några små leksaker eller trädgårdsredskap kvar på gräsmattan eftersom det kan skada knivarna.

Om det varit friska vindar är det bra att ta en sväng i trädgården och plocka upp nedblåsta grenar.

Byt knivarna med 2-3 veckors mellanrum. Gräset blir bättre och ditt batteri kommer att hålla längre.