Husqvarna lanserar under 2021 två nya modell av robotgräsklippare i premiumsegmentet, eller X-Line-serien som de själva kallar gruppen. Att robotklipparen tillhör detta toppsegment ser man på modellbeteckningen som då innehåller ett avslutande X.

Det alla klippare i X-Line har gemensamt är bl a att de går att övervaka och styra på distans med appen Automower® Connect i smartphonen samt att de har GPS-styrd navigering där det byggs upp en karta i klipparen för att hålla reda på var den varit och klippt. GPS-modulen används även för att skicka larm om den blir stulen och gör det möjligt att spåra klipparen. Begränsningskabel måste fortfarande installeras.

Husqvarna Automower 405X har en klippkapacitet på 600 m² och klarar av lutningar på upp till 22° (40 %). För att klippa i trånga passager på gräsmattan har Automower 405X även en funktion kallad systematisk passageklippning. Det innebär att robotgräsklipparen vid behov automatiskt skiftar från ett slumpmässigt klippmönster till ett som är bättre anpassat för just trånga passager.

Husqvarna Automower 415X har till stor del samma funktionalitet som 405X men med mer än dubbla klippkapaciteten då den klarar att hålla en gräsmatta på 1500 m² välklippt och detta med samma laddningstid som 405X (ca 60 minuter).

Några finesser som både 405X och 415X har gemensamt är elektrisk klipphöjdsjustering, vädertimer, frostskydd och FOTA (Firmware Over The Air = uppdatering av mjukvaran över Internet). Vädertimer innebär att robotgräsklipparen automatiskt klipper mer under de perioder då gräset växer fortare och mindre när det växer långsamt. Utmärkande för  Husqvarnas premiummodeller av AutomowerAutomower är robotklipparen är utrustad med LED-strålkastare.

Sedan tidigare finns i X-Line-serien 430X och 450X som hanterar gräsmattor upp till 3200 m² respetktive 5000 m² och lutningar upp till 45% samt den fyrhjulsdrivna och midjestyrda 435X AWD som klarar lutningar upp till 70% och gräsmattor upp till 3500 m².