Lite råd på vägen om du planerar att köpa en robotgräsklippare.

Är tomten lämplig för en robotklippare?

Om du ska bli nöjd med din robot ska den naturligtvis klara sig själv. Det innebär bl a att den behöver nå hela trädgården utan att lyftas mellan olika områden, du ska kunna resa bort och komma tillbaka till en välklippt gräsmatta. Om det är en hårdgjord yta, t ex marktegel, kan man lägga ner begränsningstråden under plattorna och låta robotgräsklipparen passera över plattorna.

Det finns flera modeller som klarar ganska tuff terräng vad gäller lutningar, men ta hänsyn till när du lägger ut begränsningstråden att klipparen kan behöva en “bromssträcka” om det är fuktigt i gräset. Det som kan hända annars är att robotgräsklipparen glider över begränsningstråden och hamnar utanför arbetsområdet med driftsavbrott som följd. De flesta robotgräsklippare slutar att klippa och väntar på att bli tillbakalyft till gräsmattan men det förekommer skrönor(?) om robotgräsklippare som rymt.

Val av klippare

Om det ska kunna kallas en robotgräsklippare ska den naturligtvis själv hitta tillbaka till laddstationen. Idag gör de flesta det men det finns några modeller för mindre trädgårdar som går till batteriet är urladdat.

Välj inte en klippare som precis klarar ytan på gräsmattan. Det innebär att klipparen kommer att behöva gå dygnet runt alla veckans dagar för att hålla tillbaka längden på gräset. De flesta robotgräsklipparna är möjliga att enkelt programmera klipptider som innebär att man både kan ställa vilka dagar och vilka tider som klipparen ska arbeta. För att få en tät och fin gräsmatta behöver den vila helt från gräsklippning ett par dagar i veckan.

Lyssna på olika robotgräsklippare när de klipper innan du bestämmer dig. I och med att klipparen kommer att vara igång många timmar i veckan bör man välja en robotgräsklippare som inte “bullrar”. Det kommer både du och dina goda grannar att uppskatta.

Installationen

Många återförsäljare erbjuder även installation och i de flesta fallen använder de en maskin som skär ner tråden en liten bit i marken.

De flesta klipparna är mycket enkla att installera själv, läs bruksanvisningen noga innan du börjar. Man kan lägga tråden på gräsmattan och låta gräset växa över tråden, den brukar vara helt överväxt efter en månad. “Snagga” då först gräset med t ex en kantklippare där tråden ska läggas. En fördel med att göra det själv är att man kan finjustera läget av tråden och inte minst att man vet var tråden ligger innan spaden sätts i jorden …

Tips vid installationen

Tillbehör

Även till robotgräsklippare finns det tillbehör. Tyngre och kraftiga hjul för att klara tuffare trädgårdar, borstar som tar bort gräs och löv från hjulen, GPS-tracker för att larma vid t ex stöld, belysning till klipparen, hus över laddstationen, GSM-modul för att fjärrstyra och övervaka mm.